Att göra egen glögg på svagdricka
Kategori: Hemma på landet, Jul, Recept, Vinter, advent
Det finns alla möjliga sorters glögg nuförtiden. Man kan blanda de allra flesta smaker!
Äppleglögg, apelsinglögg, ingefärsglögg, blåbärsglögg, granatäppelglögg eller varför inte lingonglögg med ingefära.
Men det kanske är ändå den enklaste som är den godaste?!
Ordet glögg kommer av glödga som betyder uppvärma.
Utrycket glödgat vin möter vi för första gången i Sverige år 1609.
Linda testade för första gången att göra egen glögg hemma.
Hon gjorde den i slutet av oktober och har nu haft den ståendes i ca 8veckor.
(Det räcker med ca 4-6v. Men ju längre den står desto bättre)
Den blev jättegod och är inte alls lika söt som den man köper i affären.
Procenten ligger på ca 15-20%.
So don´t drink and drive!
Om ni är sugna på att göra egen glögg el varför inte till nästa år?
Passar utmärkt och uppskattas som en gå bort present!Här kommer receptet:
5l svagdricka
2,5kg strösocker
1 stort paket russin (500g)
1-2 kanelstänger
1 liten bit färsk ingefära
1 påse kardemummakärnor
1 påse nejlikor
1 paket bakjäst
5 skivade råa potatisar
1 stort paket russin (500g)
1-2 kanelstänger
1 liten bit färsk ingefära
1 påse kardemummakärnor
1 påse nejlikor
1 paket bakjäst
5 skivade råa potatisar
Börja med att skala och skiva 5 potatisar. Potatisen behövs för stärkelsens skull.
Släng ned dom i en 10l hink och tillsätt svagdrickan.
Smula ned jästen, vänta några minuter och rör om så allt blandas.
Häll i resten av alla ingredienser, täck hinkens öppning med plastfolie som du gör små hål i.
Nu ska hinken stå i rumstemperatur 4-6 veckor. Det behövs alltså inte röras om nånting.
När det är dags att älla upp glöggen i flaskor, använder du försiktigt en hävert för att tappa upp din glöggen.
Var noga med att inte ta dryck från hinkens botten då det sjunkit mindre goda rester till botten.
Det ska alltså inte följa med i flaskorna!
Om man inte vill ha så stark alkoholhalt så kan man koka glöggen lite extra längre.
Trevlig 2:a advent!
There are all sorts of mulled wine nowadays. You can mix most tastes!
Mulled apple, orange mulled wine, ginger mulled wine, blueberry mulled wine, pomegranate mulled wine or even cranberries mulled wine with ginger.
But perhaps it is still the simplest is the most delicious ?!
The word of mulled wine will anneal which means heating. The term mulled wine, we meet for the first time in Sweden in 1609th.
Linda tested for the first time to make your own mulled wine at home.
She made it in late October and have now had it standing for about 8veckor.
(It is enough about 4-6V. But the longer it is, the better) It was delicious and not as sweet as the one you buy in the store.
The percentage is around 15-20%. So don't drink and drive!
If you are eager to do their own mulled el why not next year?
Ideal and appreciated as a going away gift! Here's the recipe:
5l svagdricka
2.5kg of granulated sugar
1 large package of raisins (500g)
1-2 cinnamon sticks
1 small piece fresh ginger
1 bag cardamom seeds
1 bag of carnations
1 packet of baking yeast
5 sliced raw potatoes
Start to peel and slice 5 potatoes. The potatoes needed for starch sake.
Throw down the ruling in a 10l bucket and add weak your drinks. Crumble the yeast down, wait a few minutes and stir so everything is mixed.
Pour in the rest of all ingredients, cover the bucket opening with plastic wrap as you make small holes in.
Now the bucket to stand at room temperature for 4-6 weeks. There is thus no need to stir something.
When it is time that all the mulled wine in bottles, use gently siphon to drain your mulled wine.
Be careful not to drink from the bottom of the bucket when dropped less favorable residues at the bottom.
There shall thus follow in the bottles! If you do not want to have such a strong alcohol content, one can boil the mulled wine a little extra longer.
Nice second Advent!

